ICO-rahoitus

ICO on ollut usein kuultu termi startupien yhteydessä, mutta oikeasti enemmän siitä jatkossa hyötyvät jo vakiintuneet yritykset kunhan ottavat sen omakseen.

Ensin muutama sana siitä mikä on ICO ja mikä on sen juridinen status. ICO, eli Initial Coin Offering on periaatteessa samaa kuin kautta aikain tehdyt osakeannit tai joukkorahoitusprojektit, mutta paljon monipuolisempi, kehittyneempi ja perustuu kryptovaluuttaan. ICOssa lasketaan liikkeelle blockchainissa (eli lohkoketjussa) olevan smart contractin (eli älykkään sopimuksen) reguloimia tokeneita (tai poletteja), jotka voivat edustaa osuutta, äänivaltaa, käyttöoikeutta tai periaatteessa mitä tahansa sellaista jolla voidaan ajatella olevan jokin rahallinen arvo.

Hyvä tietää ICO-rahoituksesta

ICOn keskeisiä ominaisuuksia on:

 • Liiketoiminta tai sen osa tokenisoidaan.
 • Tokeneita on pääasiallisesti kahta eri tyyppiä:
  • Arvopaperi (Security), mikä antaa oikeuden liiketoiminnan tuottoihin ja mahdollisesti äänioikeuden päätöksenteossa (kuten jos vaikka omistaisit bussiyhtiön osakkeita).
  • Käyttötoken (Utility token), mikä antaa oikeuden käyttää kyseistä palvelua tokeneilla (kuten jos vaikka käyttäisit bussilippua matkaan).
 • Tokeneiden oikeudet, vastuut jne määritellään Smart Contractissa mikä on blockchainissa sijaitseva kasa koodia.
 • Oletusarvo on, että token voi olla hyvä sijoituskohde sillä käyttöarvonsa lisäksi sen arvo voi nousta merkittävästi. Palvelun kysyntä kasvaa -> arvo nousee.
 • Tokenisointi mahdollistaa myös varojen keruun ilman, että dilutoidaan yhtiön omistuspohjaa, mikä on nerokasta.
 • Token on käytännössä kuten bitcoin, mutta se liittyy Smart Contractiin joka reguloi sen käyttöä ja kauppaa.
 • ICOn jälkeen tokenit ovat yleensä kaupan Exchangeissa (eli kryptovaluuttojen vaihtopörsseissä jotka toimivat kuten mikä tahansa perinteinen pörssi) joissa niitä voidaan vapaasti ostaa ja myydä.
 • Suuri osa ICOista on (tai ainakin on ollut) kusetusta.
 • Suuri osa legiteistä ICOista on floppeja (kuten normaalistikin firmoista suuri osa menee konkurssiin).
 • Vain pieni osa ICOista on investoinnin arvoinen ja vain pieni osa tulee menestymään ja siksi sijoittajan kannattaa olla äärimmäisen tarkka ellei sitten pelaa pienillä panoksilla.
 • Tyypillinen rahamäärä jota ICOssa reissataan on mitä tahansa välillä $5–100M. Isompiakin toki löytyy. Perinteiseen kierrokseen verrattuna siis aika paljon ja useimmiten täysin globaaleilta markkinoilta.

Miten luoda onnistunut ICO?

ICOt ovat eläneet vasta lyhyen aikaa ja muutos on nopeaa. Tällä hetkellä toteaisin, että seuraavat neljä asiaa olisi hyvä huomioida lähiaikoina:

 1. Vuonna 2017 saattoi kerätä kymmeniä miljoonia kun oli hyvä white paper, hyvä saitti, aktiivinen some jne. Ei tule tapahtumaan jatkossa. Ensinnäkin ICO markkinointi on kalliimpaa ja ennenkaikkea mutkikkaampi kokonaisuus kuin mitä se oli vuosi sitten ja Roadshowt (investorien tapaaminen livenä) ovat entistä tärkeämmässä roolissa. Jos ICOlla on loistava idea, mahtava tiimi, upeat kumppanit, iso yhteisö niin ehdoton suositus silti: Älä sijoita. Jos yhtiöllä ei ole takanaan vähintään MVP tason tuotetta, kierrä kaukaa.Ideoita on maailma täynnä ja idean osuus liiketoiminnassa on merkityksetön.
 2. Yleensä ICO-rahoitus mielletään startuppien jutuksi. Se on ihan hullua koska vielä paremmin ne toimisivat jo vakiintuneissa yrityksissä ja liiketoiminnoissa. Kehitä uusi tuote, rahoita sen kehitys ja markkinointi tokenisoimalla projekti. Ei tarvitse tehdä osakeantia, ei tarvitse hakea pankista rahoitusta, ei tarvitse luopua lupaavasta hankkeesta. Eikä siinä vielä kaikki. Rahoituksen lisäksi yhtiösi saa muhkean yhteisön jonka intresseissä on puskea tuotettasi kohti menestystä (koska ovat tokeneiden omistajia) Eli saat ilmaista markkinointia rahan lisäksi. Ja kukaan ei tätä tee?!? En voi käsittää miksei tätä tehdä paria hassua maailmalla tehtyä hanketta lukuunottamatta? Äkkiä tekemään. Ota yhteyttä Empirica Finlandiin niin katsellaan yhdessä miten yrityksesi voi kerätä rahoitusta, tokenisoida tuotteita ja/tai hyötyä yhteisöjen rakentamisesta kryptomaailmassa.
 3. Olen joskus sanonut, että ICO-rahoitus on suurin innovaatio yritysten rahoituksessa sen jälkeen kun keksittiin yritysten rahoitus. Ja sitä se myös on. Termi ICO saattaa painua unholaan, mutta blockchainiin ja smart contracteihin perustuvat rahoitusmuodot ovat tulleet jäädäkseen ja tulevat syrjäyttämään monen perinteisen mallin aikanaan.
 4. ICO-rahoituksen juridiikka huolettaa monia. Ihan syystä, koska maailmalla pääsääntöisesti juridiikka ei pysy uusien innovaatioiden perässä. Siksi itse ottaisin konservatiivisen lähestymistavan: Oleta pahinta, että token on arvopaperi ja pitää tehdä kaikki selvitykset paikalliseen Finanssivalvontaan jne. Siten voit nukkua yösi rauhassa. Tai otat sen riskin, että regulaatio muuttuu ja myös token mallin pitää muuttua tai pitää jälkikäteen tehdä paperityötä. Se on pieni vaiva jos sait juuri 50 miljoonaa nostettua tuotteesi kehittelyyn. Empirica toimii yhteistyössä johtavien lakiasiaintoimistojen kanssa sekä Suomessa, että maailmalla, joten jos ICOjen, kryptojen ja tokeneiden juridiikka mietityttää, ota yhteyttä niin jutellaan siitäkin. Ratkaisu löytyy kaikkeen.

Moni yritys miettii myös imagoaan. Mitä tapahtuu jos meidät liitetään ICOihin tai kryptoihin? Se on hyvä kysymys, mutta pian kun aikaa vielä kuluu vähän niin yrityksen kannalta voi olla kyseenalaista jos sitä ei liitetä ICOihin tai kryptoihin. Maailma muuttuu ja siksi edistykselliset toimijat kokeilevat rohkeasti asioita. Ja onhan blockchain projekteja tehneet jo isot pankitkin, joten eiköhän se imagohuoli ala olla mennyttä aikaa.