Lohkoketjut​

Empirica Finland on Suomen johtava lohkoketjutoimija ja maailmassakin merkittävimpien joukossa. Lohkoketjuteknologialla saavutetaan tietoturvaa, luottamusta ja kustannussäästöjä.

Mikä on lohkoketju?

Yleisesti mielletään, että lohkoketju tarkoittaa vain Bitcoinia tai muuta kryptovaluuttaa. Vaikka kryptoissa käytetään lohkoketjutekniikkaa ovat ne vain pieni, joskin äänekäs sivujuonne ja lohkoketjujen edut tulevat esiin aivan muissa sovelluksissa. Kyse on tietokannasta, jolla on merkittävästi perinteisiä tekniikoita parempi tietoturva, autenttisuuden todentaminen ja mahdollisuus transaktioihin, joissa siirtyy rahallista arvoa. 

Lohkoketjulla on natiivina ominaisuutena arvon (kuten rahan tai jonkin muun rahassa mitattavan arvon) siirtäminen tavalla, jossa järjestelmää ei voi huijata. Dataa ei voi jälkikäteen muuttaa, tai jos voi niin muuttamisesta jää jälki. Tämä tarkoittaa tietoturvaa ja luotettavuutta – lohkoketjun dataan voi luottaa ilman sitä varmentavaa kolmatta osapuolta. Se taas johtaa nopeuteen ja kustannussäästöihin, kun ihmistä ei tarvita varmentamaan asioita- 

Toinen keskeinen elementti on ”älysopimukset”. Transaktioita voi tapahtua perustuen etukäteen ohjelmoituihin sääntöihin – sopimuksiin, jotka määrittelevät kuka voi tehdä mitä, milloin ja miten. Ennen lohkoketjuja tällaiseen tarvittiin ihminen välikätenä. 

Lohkoketjuissa on monia hyötyjä. Kuten mainittu lohkoketjut tuovat merkittävästi tietoturvaa ja luotettavuutta. Lohkoketjut parantavat tietoturvaa huomattavasti perinteiseen tietokantaan tai pilveen verrattuna, sillä sen dataa ei verifioi yksittäinen keskitetty toimija vaan se perustuu lukuisiin nodeihin, joilla kaikilla pitää olla sama tieto. Dataa ei myöskään voi vääristellä ja koska tämä data on kryptattua, sitä ei ole niin yksinkertaista murtaa. 

Miten lohkoketju sitten voisi hyödyntää juuri sinun liiketoimintaasi? Se on täysin tapauskohtaista ja vaatii aina suunnittelua puhtaalta pöydältä, toki hyödyntäen kaikkea jo tähän mennessä opittua. Jos tarvitsette tietoturvaa, luottamusta, kustannussäästöjä, niin lohkoketju voi olla sopiva ratkaisu.  

Empirica Finland Oy on Suomen johtava lohkoketjukehittäjä. Laita meille viestiä tai soita niin keskustellaan, mitä lohkoketju voisi tarjota sinun liiketoiminnallesi. 

Mitä ohjelmistokehitys maksaa?

Räätälöity ohjelmisto on uniikki, joten myös ohjelmistokehityksen hinta vaihtelee. Hinta muodostuu pääasiassa työstä. Työmäärän suunnittelulla voidaan arvioida kehityksen lopullista hintaa. Hintaan vaikuttavat kehitettävien ominaisuuksien määrä, kompleksisuus, projektin aikataulu sekä tarvittavien integraatioiden, julkaisualustojen ja näkymien määrä.